onsdag 12 december 2012

Det perfekta kaffekoket

När man kokar kaffe så där lite på känn, utan att fjanta sig med mått av något slag, så är de gångerna när man får ett riktigt perfekt kaffekok alltid en stor seger! Alldeles nyss upplevde jag det och njuter fortfarande av det.

Vi har en kaffebryggare, en ganska usel sådan i och för sig, men den som mest 1-2 gånger per år. Annars är det kokkaffe som gäller, kokat i en sådan där traditionell kaffepanna. Kaffebönorna mals i en gammal handvevad kaffekvarn.

Vadan detta krångel då, det finns ju helt suveräna kaffebryggare och kaffemaskiner av alla de slag? Är Peter en sådan där överpretentiös miljönisse som vill vara lite förmer än alla andra och göra annorlunda bara för sakens skull? Ja, absolut, men faktum är att det var min fru som invigde mig i kokkaffets underbara värld, innan dess körde jag vanlig bryggare.

När jag väl fått smak på kokkaffe så fanns det ingen återvändo. För även de kok som inte blir perfekta blir ändå så pass mycket bättre än allt annat kaffe. Visst kan det kännas lite jobbigt och omständligt att veva den där kaffekvarnen bara för att få sig en kopp, men kanske är det bra att kunna tvinga sig att ta tiden att göra det i dessa stressiga och effektivitetshysteriska tider?

En annan trevlig sak med kokkaffegrejen, eller egentligen har det mer med hela kaffebönor att göra, är sökandet efter den bästa kaffebönan. För några dagar sedan var vi inne på Oliv & Te på Köpmannagatan här i Örebro och fick då en lång utläggning av affärsinnehavaren om ett speciellt julkaffe kallat Un Regalo De Dios. Dessa kaffebönor var tydligen de finaste som kunde hittas och hade dessutom behandlats med olika metoder för att bli så smakrika som möjligt.

Det är verkligen kul med försäljare som har satt sig in i produkten man säljer och kan redogöra detaljerat och entusiastiskt för varför man borde köpa just den. Åtminstone när det är något trevligt som kaffe snarare än mobilabonnemang, hemlarm eller  bilförsäkringar.

Det perfekta kaffekoket var dock inte gjort på dessa fantastiska bönor utan gamla vanliga Arvid Nordquist Colombia Mancali. Julkaffet är inte öppnat ännu, det kanske blir nästa perfekta kaffekok.

3 kommentarer:

 1. Jede är ju en annan favorit värd att testa! ;)
  Och snabbt går det också, bara att fylla på med varmt kranvatten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snabbare kan det inte bli! Och gott också, eller åtminstone uppiggande!

   Radera
 2. Tänker på min barndom när jag dricker kokkaffe. På stora fester kan man dessutom koka stora mängder i en jättekastrull. Gött! Tarja Olesen

  SvaraRadera