söndag 16 december 2012

En vädjan om källkritik

Väldigt många är oroliga över den svenska skolan, med all rätt. Jag anser att väldigt mycket ansvar ligger hos oss föräldrar. Hur mycket vi hjälper och stöttar våra barn med skolarbetet och, framförallt, hur vi själva agerar och vad vi säger.

Källkritik pratas det en hel del om i skolan nu för tiden, på gymnasiet ska källkritisk bilaga bifogas till de flesta större arbeten och det pratas om källkritik långt ner i grundskolan. Mycket bra! Men hur är vi föräldrar på att tillämpa källkritik, att inte blint lita på sådant som sprids på nätet?

Om man ska gå efter vad som sprids på sociala nätverk av annars vanliga trevliga och ansvarstagande föräldrar så får man uppfattningen att många skiter fullständigt i källkritik. Propaganda från extrema politiska organisationer som till exempel nynazistiska Svenskarnas Parti sprids av vanliga människor som normalt lika självklart tar avstånd från nazism som från pedofili. Lögner sprids vidare trots att det är extremt lätt att kolla upp att det inte stämmer.

Det senaste är en bild som påstår att "vi" offrat en massa olika saker och på detta sätt gjort Sverige tråkigare. Jag ställer mig frågande till samtliga punkter på listan och hur tänkande människor kan sprida sådan här skit vidare. Jag är medveten om att jag själv sprider det här men jag måste ju ta med det för att kunna ifrågasätta det. Nedan följer listan som sprids och mina kommentarer på dess punkter.

"De senaste åren har vi..."

 1. "Klippt bort figurer ur Kalle Anka".
  Nej, det har VI inte. Disney har gjort det, ett amerikanskt företag. Om det var rätt eller inte kan diskuteras, men jag förstår definitivt tanken bakom. Läs på om picaninny/blackface.
 2. "Plockat bort Tintin från Kulturhusets hyllor"
  Nej. Det som var på gång var att flytta Tintin ca 10 meter till en annan avdelning men det gjordes aldrig. Med andra ord har det aldrig ens varit på tal att ta bort Tintin från Kulturhusets hyllor. Ren lögn.
 3. "Slutat fira jul i kyrkan"
  Jag har aldrig firat jul i kyrkan. I år har vi dock pratat om att gå på Julottan. Jag har ingen anledning att tro att någon PK-elit kommer att försöka hindra oss.
 4. "Förbjudit pepparkaksgubben i lussetågen"
  En lärare i en klass i Laxå beslutade att det inte skulle vara några pepparkaksgubbar i lussetåget. Detta ändrades senare. Nu är alltså pepparkaksgubbar tillåtna igen, i den lilla skolan i Laxå. Proportioner, någon?
 5. "Bannlyst nationalsången på skolavslutningar"
  Det kanske finns skolor som inte har med nationalsången på skolavslutningen, mer om detta strax. Först vill jag dock säga att nationalsången och några psalmer står med i läroplanen som något som eleverna måste lära sig.

  Framförallt i början på 90-talet var det en massa skinnskallar som på skolor och på gator och torg heilade samtidigt som de sjöng nationalsången och viftade med svenska flaggan. Skinnskallarna gjorde att många förknippade både nationalsången och flaggan med rasism, nazism och huliganism. De har skulden till att en del fortfarande förknippar nationalsången med rasism.

  Om vi vill vinna tillbaka flaggan och nationalsången så föreslår jag att vi gör det på ett positivt sätt och utan att göra det till en vi- och dom-fråga.
 6. "Låtit en glass vid namn Nogger Black orsaka hysteri"
  Jag håller helt och hållet med om att detta var löjligt, men den här hysterin var det framförallt nationalisterna som stod för. Det där är ju ändå ett tag sedan och det är ju knappast så att vi lider av detta idag eller egentligen ens då, eller hur?
 7. "Designat om Fazers klassiska lakrits"
  En design som kanske kändes fräsch före 1930 men idag kan vi väl höja oss över gamla nidbilder av svarta människor. Smakar lakritsen på något sätt annorlunda för att omslagspappret inte innehåller en karikatyr av en svart människa?
 8. "Döpt om Negerbollen till Chokladboll"
  Ja. Nu är det i och för sig många som ändå säger Negerboll, men vi är många som säger Chokladboll istället. Det finns inget förbud mot att säga Negerboll. Ordet neger är dock starkt förknippat med kolonialism och slavhandel och gamla föreställningar om den vita rasens överlägsenhet. Kakan i sig smakar exakt likadant oavsett vad du kallar den och i mina ögon är detta något av de löjligaste småsaker som folk retar upp sig på.
Sådana här lögner och överdrifter sprids av människor som inte för ett ögonblick funderar över vems ärenden de går när de sprider det vidare, vems agenda de stödjer. De sprider det på Facebook där de har sina barn som vänner, barnen ser detta och att föräldrarna gillat det och antar då att det är legitimt.

Jag är genuint orolig över vart vi är på väg i det här landet och i världen överhuvudtaget. Nationalismen ökar och folk sprider blint vidare propaganda från nationalistiska, fascistiska och nazistiska organisationer. Jag är orolig för att jag har tre barn som till hälften har utomeuropeiskt ursprung. Jag är rädd för hur deras liv kommer att se ut om vi fortsätter i samma riktning länge till.

Jag vädjar till alla människor som inte anser sig vara rasister, fundera igenom ovanstående och tänk efter en gång till innan ni sprider något vidare.

6 kommentarer:

 1. Klokt inlägg, det är viktigt med perspektiv!
  Man skulle kunna lägga till begreppet "massinvandring" till listan. Vi har en årlig nettoinvandring på ca 50 000 personer till Sverige. Det motsvarar 0,5% av vår befolkning. Knappast "massinvandring". Dessutom är det största invandrargrupperna från Thailand och Kina, men det är sällan de skriker om "buddhistisk massinvandring" :-)
  /Thomas

  SvaraRadera
 2. Disney Norden måste väl ändå anses vara "vi" och inte USA?

  Jag vet inte mycket om Tintin grejjen men blev inte han som föreslog det du kallar "flytt" avskedad på grund av detta? Verkar orimligt att han blev sparkad enbart pga flytt ca 10 meter.

  När folk säger "vi har slutat fira jul i kyrkan" menar dom givetvis inte att kyrkan har slutat fira jul eller att människor propsar på att inte gå till kyrkan, var det verkligen så du uppfattade det? Det handlar givetvis om att skolavslutningen inte längre äger rum i kyrkan. Om den bör göra det eller inte är en annan fråga. Visst är julen en kristen högtid och det är tradition att hålla avslutningen i kyrkan, samtidigt tycker jag inte att vi kan tvinga in folk från andra kulturer i vår svenska kyrka.

  Pepparkakorna är som du säger en klar överdrift.

  Här kan jag känna att jag reagerar ganska kraftigt. Tycker du verkligen att det är ok att dom har tagit bort nationalsången från skolavslutningar? För sanningen är den att sången är borttagen på vääääldigt många skolor, inklusive min gamla skola. Jag tycker inte ditt argument om skinnskallar etc. riktigt håller. Visst kommer det alltid finnas extremister och idioter för övrigt som förvränger "det goda". Ska vi därför ta bort sådana saker? Hej då Tors hammare, Karl XII:s födelsedag, nationalsången mf.mf. Att vi vill ha kvar nationalsången handlar heller inte om "vi och dom" utan att nationalsången skall vara och är en symbol för Sverige och dess folk, oavsett vilken bakgrund det folket har. Kärnan i problemet är att människor är rädda för symboler som visar samhörighet.

  Glassen och godsaker är ju självklart ren jävla bullshit att hålla på att skrävla om. Precis som vissa feministers gnäll på ord som "MÄNniska" mf. så handlar det ju bara om småaktighet.

  Vart står jag då? Jag tycker det är fel att klippa bort saker ur tomteverkstan och jag tycker det är jävligt fel att ta bort nationalsången. Det finns en trend där "vi inhemska svenskar" är så oerhört rädda för att stöta oss med några att vi försöker krypa för folk med annan etnisk bakgrund. Det roliga är att det inte finns någon som klagar. Jag har inte hört en ända "afrikan", "kines", "arab", "polack" eller "chilienare" klaga på någon av ovannämnda saker. Det är "VI" själva som skapar problemet och detta med stor sannolikhet för att vi inte förstår oss på människor med andra etniska bakgrunder. Folk som hör dessa saker gnäller på invandrare men borde vända sig och gnälla på sitt eget folk istället. Det är vi som gör detta.

  Jag förstår att din poäng här kanske egentligen handlar om källkritik, vilket jag håller med om är väldigt viktigt. Bör dock nämna att jag inte har använt någon källa i mitt eget inlägg. Kanske är inte heller detta din poäng utan snarare att man skall ha sitt sunda förnuft nära tillhands?

  Även om det kanske inte ser ut så så är jag ändå på din sida och vill mena på att de flesta av dessa saker är riktiga skitsaker som folk överhuvudtaget inte borde bry sig speciellt mycket om. Sedan finns ju också den aspekten att vi måste säga till när vi tycker att någonting är på väg åt fel håll för annars vet vi inte vart processen slutar. Det jag tycker är viktigt är att vi vänder oss åt rätt håll med vår kritik: Nysvenskar har inget med dessa förändringar att göra.

  Ps. Har skrivit snabbt, hafsigt och ej korrekturläst. Hoppas att ni kan förstå de röriga partierna ändå.

  Jag orkar inte fixa något så lägger detta som anonymt.

  / Ricko Wieweg Hammar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en bra kommentar!

   Var har du läst att det var Disney Norden som klippt bort sekvenserna? Så har inte jag uppfattat det och jag hittar inte heller någon information som stöder det påståendet. Men oavsett vilket, så identifierar i alla fall inte jag mig med Disney oavsett om det är deras nordiska avdelning eller det amerikanska. Så ”vi” anser jag fortfarande inte att det är.

   Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri tog en ”time-out” efter all uppståndelse. Han själv tycker också att beslutet att plocka bort böckerna från barnavdelningen togs för snabbt. Men det hela handlade om att flytta böckerna från barnavdelningen TioTretton till Serieteket, som ligger alldeles bredvid. Sen kan det förstås ha funnits andra orsaker till time-outen, men det blir ju i så fall bara spekulationer.

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5283104
   http://ajour.se/tintin-debatten-handlade-om-en-flytt-av-bocker/

   Vad gäller skolavslutningar så är det så på flera ställen att det visst äger rum i kyrkan. Skolverket har nu också klart och tydligt meddelat att det är helt okej att ha avslutning i kyrkan. Dock ska det inte innehålla religiösa inslag. När det gäller de religiösa inslagen är jag lite kluven, jag är säker på att barnen inte blir indoktrinerade på grund av lite religiösa inslag under en avslutning. Men samtidigt tycker jag att det är helt rätt att skolan ska vara fri från religion. Vill man ha religion får man väl välja någon av de religiösa friskolor som finns.

   När det gäller de punkter jag svarade på stod det dock ”[Vi har] slutat fira jul i kyrkan”. Jag har aldrig firat jul i kyrkan med skolan och jag är 38 år. Jag undrar fortfarande vilka det är som firat jul i kyrkan förut och nu plötsligt inte får det längre.

   Jag tycker absolut att nationalsången kan vara med på skolavslutningar, men blir inte upprörd om den inte är med vid någon skolavslutning. Jag har varit med om båda varianterna. Det är upp till varje skola att bestämma och jag ser det inte som någon jättefråga. Som sagt så är det en av de sångerna, tillsammans med några kristna psalmer, som barnen SKA lära sig enligt skolplanen, så den lär inte falla i glömska. Att skinnskallarna är orsaken till att flaggan och nationalsången hamnade i dålig dager är jag fullständigt övertygad om. Jag tycker samtidigt att det är dags att vinna tillbaka de här symbolerna och precis som du skriver låta det vara en symbol för Sverige och dess folk oavsett vilken bakgrund det folket har. Bra skrivet!

   Jag tror också att inte hela tiden vara rädd för att stöta sig med andra och tycker också att det är viktigt att vi inte går till överdrift i vår strävan att inte kränka andra. I de exempel som togs upp och som jag svarade på så anser jag dock att det var max två exempel på sådant och de ändrades också ganska omgående.

   Radera
 3. Jag tror att det var i Aftonbladet jag läste att det var Disney Norden som tog detta beslut (vilket egentligen förstärker din tes om källkritik kanske:D). Som jag sade är jag dessutom ute på ganska tunn is vad gäller Tintin.

  Det är nog många skolor som fortfarande firar sin avslutning i kyrkan som du säger men det är ändå färre än om vi ett decennium bakåt i tiden. Sen kan man ju alltid diskutera om det kanske egentligen handlar om utveckling i det, ändå ganska, sekulariserade samhälle vi lever i; men i sådana fall kan ju samma diskussion hållas angående julfirandet. Jag är dock ganska förvånad över att du aldrig haft en julavslutning i kyrkan. Intressant för det raserar min uppfattning om hur det faktiskt var före 1990;)

  Angående nationalsången får vi väl helt enkel enas om att vara oeniga, som dom nu säger i i princip alla nya filmer. Själv är jag iaf väldigt besviken på att vissa skolor har tagit bort nationalsången från avslutningarna (då främst sommaravslutningen givetvis). Jag vet att de åtminstone tog bort den från min grundskola när jag gick där vilket är lite extra tragiskt eftersom Richard Dybeck kommer från min kommun. Tänker mig att det borde göra just den sången lite extra etablerad där. Vem vet, kanske har den återinförts.

  Iaf en rolig diskussion som håller mig borta från min c-uppsats en stund:)

  /RWH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Disney Norden är de som fått försvara klippningen (bland annat i Aftonbladetartikeln), men det tror jag mer beror på att det är Disneys representanter här och inte att de är ansvariga för klippningen.

   Det var kul att diskutera med dig, se till att fixa C-uppsatsen nu! :)

   //Peter

   Radera