torsdag 20 december 2012

Könsneutral bilförsäkring

Bland annat DN, Expressen och Sveriges Radio rapporterar att bilförsäkringar kan bli dyrare för kvinnor framöver, eftersom EU bestämt att försäkringsbolagen inte får ta hänsyn till försäkringstagarens kön vid prissättning av försäkringarna.

Eftersom unga män är mer riskbenägna än unga kvinnor har bilförsäkringar tidigare varit betydligt dyrare för killar än för tjejer. Försäkringsbolagen har helt enkelt tagit ut mer pengar från gruppen unga män än för gruppen unga kvinnor eftersom gruppen unga män kostar dem mer.

Inget konstigt, tycker säkert många. Helt rätt, tycker nog en del också. Och till viss del håller jag med. Män är mer riskbenägna och många unga män kör som idioter. Men frågan är då var vi ska dra gränsen, vilka gruppindelningar ska användas? Är det lika okej om försäkringsbolagen delade in unga män i grupperna  "unga män, vit" och "unga män, mörkhyad" eller "unga män, överklass" och "unga män, arbetarklass" och gav dessa olika premier p.g.a. olika riskbenägenhet?

När det dessutom är så att det skiljer betydligt mer bland männen än mellan män och kvinnor som grupper så inser man att det är galet att kollektivt bestraffa alla unga män för att några av dem är omdömeslösa.

Det ska också nämnas att i och med att försäkringar inte längre får prissättas utefter kön kommer också pensionen att påverkas. Kvinnor får idag ett lägre belopp per månad eftersom de förväntas leva längre än män. På grund av de nya reglerna kan alltså kvinnor räkna med ett en högre pension per månad.

http://www.expressen.se/motor/dyrare-bilforsakring---for-kvinnor/
http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/lika-dyrt-for-killar-och-tjejer/
http://www.dn.se/ekonomi/kvinnor-kan-fa-betala-dyrare-bilforsakring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar