tisdag 25 december 2012

Midnattsmässa

Igår kväll var jag för första gången i mitt liv på midnattsmässa. Ja, det var nog första gången jag deltog i något slags kyrkosammanhang överhuvdtaget på jul. Vilket förmodligen kan ha att göra med att jag inte är religiös.

Midnattsmässan var ändå fantastiskt vacker och stämningsfull. Olai Petri-kyrkan i Örebro är utan tvekan en fantastisk byggnad som gör sig som allra bäst sent på kvällen upplyst av stearinljus och väldigt dämpad belysning.

Två solosånger framfördes av Anna Wikblom, en fullkomligt fantastisk sopran. Jag har nog aldrig hört O helga natt framföras av en sopran tidigare och var lite skeptiskt eftersom jag nog förknippar sången med tenorsångare eller baryton (som t.ex. Lars Cleveland som sjöng på evenemanget med samma namn som sången i Örebro 2011). Men det lät otroligt bra och Anna hade sådan kraft i rösten att man fick ståpäls över hela kroppen!

Allt kändes väldigt högtidligt och fint. Och även om jag inte tror på Gud så instämmer jag helt och hållet i många delar av Nya Testamentet och tror att Jesus var en riktig hjälte på sin tid, även om det där med Guds son kanske var lite att ta i. En vettig predikan också, med budskapet: "Kyrkan har många gånger handlat fel och skapat elände, men Gud står aldrig på ondskans sida". Det kan utan problem översättas till mängder av icke-religiösa företeelser, där makt korrumperar och fördärvar något gott.

Ibland kan jag känna att man borde samla alla de där bra delarna av alla religioner, skita i de dåliga, intoleranta och orättvisa delarna, och bygga upp en filosofi och rörelse kring det...

P.S. Passade på att ta lite stämningsfulla foton på vägen till kyrkan också, Örebro är vackert en vinterkväll som denna. D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar