fredag 14 december 2012

Samtidigt, i Sverige

Och samtidigt, i Sverige, rasar svenska folket över att Disney valt att klippa bort några unkna gamla nidbilder av svarta och judar.

Är det bara jag som skäms för mina landsmän när det startas facebookgrupper som "Vi som vill ha kvar traditionella Kalle Ankas julafton"? För det första, ni lär inte lyckas övertyga Disney om att ändra tillbaka igen. För det andra, är detta verkligen värt att lägga så mycket energi på?

Jag har sett på Kalle Ankas jul varje år sedan jag var väldigt liten. Jag har inte blivit en rasist av det. Jag tror inte heller att någon blir det. Jag hade heller inte personligen stört mig på om de här sekvenserna funnits kvar, för jag har inte tänkt så mycket på detta. Inte så konstigt, jag är vit, svensk man. Jag blir inte heller upprörd över att de tagits bort. Lite mer info om blackface/picaninny senare tycker jag att det var ett ganska vettigt beslut att rensa bort gamla unkna rester från en svunnen mörk tid.

Utvecklingen går framåt. Allt måste inte se likadant ut som det gjorde när vi var små. Vi måste inte behålla all gammal skit bara för att vi tyckte om det som barn. Ärligt talat tror jag inte att våra barn skulle lida ett skit om Kalle Ankas jul togs bort helt och hållet, med tanke på att de kan se på Disney så gott som dygnet runt, till skillnad från oss som i stort sett bara såg det på jul.

Det är verkligen extremt synd om SD och deras anhängare så här i juletid. Först är det en lärare i en klass i en skola i Laxå som förbjuder pepparkaksgubbar (vilket sedan upphävs). Verkligen jättestort och fruktansvärt, en nationell katastrof. Sedan den svarta SVT-lucian, oh the horror! Och nu den urgamla, fornnordiska traditionen med Kalle Ankas jul! Den heligaste av traditioner!

Jag är dock lite förvånad över att ingen har tagit upp att PK-eliten ändrade vår gamla tradition och bytte ut julbocken mot en amerikansk djävla jultomte! Och egentligen, varför inte ifrågasätta varför vår urgamla tradition med vinterblot byttes ut mot något kristet tjafs om Jesu födelse? Hur långt i tiden vill SD och deras vänner gå tillbaka?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar