tisdag 18 december 2012

Sverigedemokraterna - en osund sekt

Ännu ett avhopp från SD, denna gång ett toppnamn inom SDU. Stefan Lundkvist, som nu alltså hoppar av partiet, beskriver Sverigedemokraterna som en osund sekt.

Inte helt oväntat, partiet uppfyller ju på flera punkter Roy Wallis religionssociologiska minidefinition av en sekt:

 • Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas
  Frivillig organisation är det definitivt och medlemskapet i partiets maktcentrum måste absolut förtjänas. När det gäller detta är det inget som skiljer SD från andra partier. I Sverigedemokraterna är det enligt Lundkvist "ögontjäneri och fjäsk uppåt" och framförallt att vara kompis eller anhörig till någon högt uppsatt i partiet som gäller för att förtjäna sin plats.
 • Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna
  Det här vittnar Stefan Lundkvist om. Obekväma personer kastas ut. "Alla interna kritiker tystas ned och riskerar att kastas ut med huvudet före. Det finns en stor skräck för att kritisera partiledningen", säger Lundkvist.
 • Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap
  Många SD-anhängare och andra rasister och nationalister ser sig som "sanningssägare", som besitter en klarsyn som resten av befolkningen saknar. Kanske har de också ett speciellt utvecklat sinne för att hitta konspirationer i allting.
 • Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning
  Jorå.
 • Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap
  Åtminstone kan man se att väldigt många inom partiet med stort engagemang predikar partiets läror. Främst på nätet. Det verkliga prästerskapet i SD, alltså där makten finns, är dock en ganska avgränsad samling.
 • Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin gruppJa, SD-anhängarna offrar tid och pengar på sin grupp. Framförallt tid. Jag tänker då på allt hängande i olika tidningars kommentarsfält och på hatsajter som opixlat och liknande. Dock är det tveksamt om man kan tala om några speciella levnadsregler inom SD. Att de vill att alla andra ska följa regler som de har bestämt är ju tydligt, men det är också väldigt tydligt att de själva inte behöver leva efter dessa.
 • Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv
  Ser man till de lokala SD-politikerna i olika kommuner så kan man inte prata om något totalt engagemang direkt. Knappt något engagemang överhuvudtaget. På nätet, i olika kommentarsfält och bloggar däremot, där visar SD engagemang.

  Däremot är de totalitära tendenserna väldigt synliga i SD. Det är lokalt förslag om utegångsförbud, förbud mot vissa religioner och de vill avveckla allt stöd till kultur som "chockerar, upprör och provocerar”.
Inte full pott på definitionen alltså, men nära.

Det man kan fundera över är hur SD ska kunna förvalta sina höga opinionssiffror med tanke på hur många av deras aktiva som antingen blir utkastade eller lämnar partiet frivilligt. Speciellt med tanke på Jimmie Åkessons påstådda nollvision mot rasism. Ska ha kicka ut varenda rasist ur partiet så lär det ju inte bli många kvar.

http://www.expressen.se/nyheter/sdu-topp-slutar---avfardar-sd-som-osund-sekt
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sdu-topp-hoppar-av-ser-partiet-som-en-osund-sekt_7764400.svd
http://interasistmen.se/uteslutningar-avhopp/sdu-topp-lamnar-organisationen-partiet-liknar-en-disharmonisk-sekt/

2 kommentarer:

 1. Christopher Pedersen (SvP)19 december 2012 20:21

  Du funderar inte på att valfritt politiskt parti uppfyller flera av de där ganska luddiga kraven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, det finns säkert några fler små extrema partier som också uppfyller många av punkterna.

   Jag antar dock att du menar att alla partier är lika mycket sektlika och det håller jag inte alls med om.

   Radera