tisdag 18 december 2012

Upplopp i Göteborg

Vad får ungdomar att hänga ut andra barn och ungdomar med bild och namn på nätet, kalla dem horor och slampor och förnedra dem? Var är empatin? Var är respekten? Och var är empatin, vettet och respekten hos dem som startar upplopp och ger sig på allt och alla som svar på detta?

Ett instagramkonto skapades och folk uppmanades att skicka över bilder på "orrar", vilket tydligen är slang för "slampor". Hundratals bilder skickades över och barn och ungdomar hängdes ut och kallades för horor, slampor och orrar och uppgavs ha haft sex med namngivna personer. En del av de uthängda personerna var så unga som 13 år.

Personen eller personerna som stod bakom detta hade som så ofta en stor övertro på anonymiteten på nätet och trodde att de aldrig skulle bli påkomna. Givetvis är det inte så, man är normalt sett inte ett skit anonym på nätet. Alltså började ryktet spridas om vem som startat alltihop och ungdomar som sett sina kompisar och småsyskon uthängda och förnedrade blev förstås vansinniga.

Och reaktionen blev lika överdriven och vansinnig som det första brottet var, man startade en facebooksida där man uppmanade alla att samlas och spöa upp den tjej som sades hade startat instagramkontot. Samtidigt hade också en annan facebooksida startats med samma namn som det nu nedlagda instagramkontot och där fortsatte uthängningen av barn och ungdomar.

Idag samlades ungdomar utanför Plusgymnasiet i Göteborg på uppmaning av facebooksidan för att slåss och upploppet var ett faktum. Misshandel, gatstenar mot polisen, förstörelse och en massa människor som får sina liv förstörda.

Jag tar för givet att denna utveckling aldrig fanns ens i de värsta fantasierna hos de eller den som startade alltihop. Förmodligen såg de det som en kul grej. Men de måste ju ändå fått dåligt samvete någon gång och funderat över hur de uthängda personerna kände sig?

Och de här som samlar en mobb för att spöa upp människor. Det är klart att de är förbannade, men det enda resultatet av detta är ju att de själva råkar än mer illa ut. Anstiftan till upplopp kan ge fängelse. I upp till tio år. De som deltar i upploppet kan få fängelse i upp till fyra år, om man kan lita på Wikipedia i det här fallet.

Jag har noll respekt för människor som tar lagen i egna händer. Att de dessutom börjar slåss med polisen, kasta gatstenar och förstöra kringliggande affärer och hoppa på bilar gör att jag tror att de egentligen inte brydde sig ett skit om de som blivit uthängda från första början, de var bara ute efter att bråka. Om de hade brytt sig hade de istället tagit hjälp av polisen för att sätta dit den eller de som startat det hela.

Uppdaterat:
Lugnande ord från kommenderingschefen Lena Matthijs på presskonferensen. Tydligen har det lugnat ner sig och majoriteten av ungdomarna var inte våldsamma utan bara ett mindre antal. "Men en fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och AIK är betydligt värre än det vi sett i dag.", säger Lena Matthijs.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15950867.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15948322.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar