onsdag 2 januari 2013

En gammal grammofon

Då jag fyllde år, i slutet av december, fick jag en brutalful LP-skiva. Det var Jigs, Goa bitar 7. En skiva jag nog aldrig skulle ha köpt själv, dels för att jag inte hade någon skivspelare och dels för att jag inte sett skitfula dansbandsplattor från 70-talet som något annat än sådant som är kul att läsa om på Katastrofala omslag.


Men det visade sig då att ytterligare en present väntade. Min älskling hade gått samman med mina och hennes föräldrar och köpt en gammal femtiotals radio- och grammofonmöbel på Tradera. Den skickades med bussgods till Örebro och idag var jag och hämtade den.

Efter att ha slitit bort den bristfälliga emballeringen, skruvat bort bakstycket för att få fram den lite skabbiga strömkabeln och lite nervöst pluggat in den i väggen började jag trycka på knapparna för att se vad som fungerade. Strax visste jag att radion fungerade utan problem. Så fort rören blivit varma så gick det att ratta in P3 och snart spelade de gamla högtalarna musik väldigt långt från den som var populär under deras barndom.

Skivspelaren verkade det dock värre med. Allt verkade finnas där men skivtallriken snurrade inte. Efter att ha plockat bort den och lagat en gummiring som spruckit så fick jag skivtallriken att snurra i 45-varvsläget. 33 varv funkade inte, men 45 alltså.

Så jag tog min Jigs Goa bitar 7 och la den försiktigt på skivtallriken, tryckte resolut på knappen märkt "Start" och hoppades. Och det mest fantastiska av ljud strömmade från högtalarna, en låt som jag inte förstår hur jag kunnat undgå att höra tidigare, en låt som gjort att jag fortfarande sitter med ett leende på läpparna! Låten heter "Daddy cool" och har inget med Boney M's gamla slagdänga att göra. Den här är så mycket bättre!

Så snart jag kan ska jag nu lämna in min radio- och grammofonmöbel för lagning, Åsa har hittat en verkstad som förmodligen kan fixa till den. Sedan, när den står på sin rätta plats i vår mysiga källare, ska jag börja leta efter fler skitfula skivor som jag kan spela på den.

Daddy cool (i rätt hastighet) på Spotify

Håll med om att min 45-varvsvariant är aningens bättre dock!

1 kommentar: