onsdag 16 januari 2013

Vad gillar du? Rasistisk propaganda?

Fick idag se att en av mina vänner på Facebook gillat en bild från den komiskt intelligensbefriade facebooksidan "Rör inte våra svenska traditioner". Facebookvännen är vuxen och har gillat en bild från en fjortisgrupp som sprider fejkade eller felaktigt beskrivna bilder och ber om gillningar och delningar för dessa.

Bilden visade en man som tänder eld på en svensk flagga och gruppen hade skrivit följande text till bilden: "Känner han såhär för landet han bor i så bör han nog sticka härifrån ! 
Gilla och dela om du håller med!"

Bland kommentarerna syns förstås medhåll från en massa brölande rasister. Men faktiskt också en hel del vettiga som inte går på detta, vilket gav mig tillbaka lite hopp om mänskligheten.

För nu är det ju så att bilden är från Malaysia 2010 och flaggan brändes av en grupp fundamentalister som en reaktion på Lars Wilks Muhammedbilder. Bilden föreställer alltså personer som förmodligen aldrig ens funderat över att ta sig till Sverige och alltså är väldigt svåra att slänga ut.

Så, alla mina vänner på Facebook som tycker det är jobbigt att vara omdömesgill, kontrollera källan och fundera över gruppens eller sidans agenda. Vad tror ni anledningen kan vara till att man tar en gammal bild från ett annat land, påstår att det är en i Sverige boende invandrare på bilden och sedan hetsar mot denne?

Känns det bra att ni har blivit lurade till att sprida lögnaktig propaganda vidare till massor av människor, som kanske lika omdömeslöst som ni sprider det vidare till ytterligare fler? Eftersom jag kan tänka mig att många av er som sprider detta vidare ser sig själva som "svenskvänliga" undrar jag också om ni tror att det gynnar Sverige att sådan här propaganda sprids?

Facebooksidan i fråga är som sagt verkligen komisk och jag rekommenderar alla att gå in och titta för att få sig ett gott skratt. De försvarar bland annat de urgamla svenska traditionerna att få säga negerboll och att ha chokladgodis med nidbilder av asiater på. De har också surveys där de på allvar ställer frågor som t.ex. "Är det rasistiskt att säga vitpeppar & svartpeppar" och "Är man rasist om man har åsikter?". Ja, ni förstår själva. Samtidigt som sidan är komisk i sin idioti så är det väldigt skrämmande att vuxna människor går på skiten de skriver, gillar det och delar det!

Som sagt är det positivt att fler säger ifrån och kommenterar vansinnet med att länka till rasistiska sidor eller gilla bilder och inlägg i rasistiska facebookgrupper och -sidor, med mera. Extremisterna har dominerat kommentarsfälten alldeles för länge och det är dags att vi gör något åt det. En anledning till att nazismen kunde växa sig så stark under 30-talet var att de goda människorna var alltför passiva och tysta.

Jag antar att det inte finns någon som aldrig hört Martin Niemöllers dikt, som känns väldigt angelägen även idag.


I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

Jag rekommenderar också alla att se dokumentären Hitlers uppgång och fall. Tänk om vi kunde lära av historien och hjälpas åt att bekämpa hatet närhelst det dyker upp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar